Att resa med hund

Allt fler människor väljer att skaffa hund, men man vill även passa på att resa utomlands. Många som väljer att skaffa sommarställe utomlands tar även med hunden, och då finns det ett och annat som man bör tänka på. 

462928-dogVåra husdjur, och speciellt våra hundar, kommer oss otroligt nära och vi vill ha med den överallt. Allt vanligare blir det att man väljer att jaga med sin hund och med det skaffar sig hundkamera hos Fähallen Jakt AB för att kunna se hundens aktivitet i skogen och hur den rör sig. Men, nu vill vi inte bara vara nära våra hundar när vi befinner oss på hemmaplan utan även när det kommer till våra utlandsresor och speciellt där vi har sommarhus.

15 frågor om att resa med hund

“Alla hundar i Sverige ska vara id-märkta med microchip eller tatuering. Ska hunden resa utanför Sverige ska den ha ett microchip. Undantag gäller för hundar som är tatuerade före 3 juli 2011 och har EU-pass eller veterinärintyg, men chip rekommenderas även för dem för att undvika missförstånd vid olika gränsövergångar.”

På Kennelklubbens sajt finns det mycket bra information om att vara hundägare, men när det kommer till att resa med djur gäller det att kolla upp både flygbolag och andra regler och lagar som gäller så man verkligen har det torrt kring fötterna. I en artikel från Expressen går de igenom 15 frågor med uttömmande svar för att ge lite mer kött på benen. Allt från att en hund inte får resa om den är yngre än 15 månader till att hunden måste ha ett EU-pass om den ska resa inom EU där vaccinationslagarna skiljer sig beroende på land, vilket gör att man måste kolla upp landets lagar. Som vi nämnde innan är det även viktigt att kolla med de stora flygbolagen SAS och Norwegian om vad som gäller hos respektive bolag.