Farligt för hunden

Tidigare har vi skrivit om hur älgjakt är mer än bara älg, och det stämmer såklart men något att minnas är också att jakten klan vara farlig för hunden som är med – varje år är det nämligen många hundar som skadas under jaktsäsong.

Jägare jakthund litenNu är jaktsäsongen i full gång och många jägare tar gärna med sig hunden ut på jakt, men ska man göra det måste man också se till att sin hund syns ordentligt. Varje år är det nämligen fler hundar som skadas allvarligt eller rent av dör under just jaktsäsongen, skriver Sydsvenskan. Men något som ska understrykas är dock att det inte bara är i skogen som hunden far illa under jakt. Många olyckor orsakas av närliggande trafik precis som skador från andra djur i skogen också är vanliga, så att tro att det bara är andra jägare som utgör fara är något felaktigt. Ser man exempelvis till statistiken som djursjukhusen tagit fram är just trafiken dock den största faran, men den skadeorsak som är på uppgång är andra vilda djur i skogen som hunden träffar på såsom sparkar från vilt eller slagsmål med varg.

Att tänka på under jakten

Något som är viktigt för hundägaren att tänka på under jaktsäsongen är att låta sin hund bli så synlig som möjligt i skogen för andra jägare och även för bilister. Ett tips är reflexväst i stark färg som lyser upp för bilen lyktor och även syns tydligt när andra jägare tittar i sina kikare. Annat man kan göra är att sätta GPS-sändare på jycken och kanske rent av en skyddsväst med hårdare material som han visa vart hunden befinner sig och skydda mot vildsvinens vassa betar. Någon som exempelvis räddade livet på sin hund tack vare just sin GPS var Jonas Lundh som snabbt kunde se hur sin hund Rocky befann sig mitt i vattnet och inte rörde sig, vilket gjorde att han snabbt kunde rädda hon. Och den fantastiska räddningen kan du se i den här videon: