Prisade salukis

Salukin är en populär hund i Sverige. Det är inte ovanligt med priser, antingen till rasen som sådan, eller till individuella hundar.

På My Dog 2011, som hölls på Svenska mässan i Göteborg, utsågs rasen saluki till årets utställningshund. Den som tog emot priset var Shiraz California Dreamin, en saluki hemmahörande i Grästorp i Västergötland.

Shiraz California Dreamin är något av en kändis i det hundintresserade Sverige. Två år tidigare hade han tagit hem priset Sveriges vackraste hund på samma mässa. Detta gjorde att Harley, som hunden för det mesta kallas, fick representera Sverige vid en hundutställning i Kalifornien, som var ett slags inofficiellt VM för utställningshundar.

Mer om det finns att läsa här.

Pris till kennel

Det är inte bara hundar och deras ägare som bör sträcka på sig. Duktiga uppfödare bär naturligtvis en stor del av ansvaret också. I Sävar nordöst om Umeå finns kenneln Badavie, som utsågs till årets uppfödare av Svenska kennelklubben fyra år i rad. Utmärkelsen går till den uppfödare vars hundar har tagit hem flest priser under det gångna året. Vilken ras är det då som föds upp på Badavie? Jo, saluki. Enligt Maria Nordin, som driver kenneln tillsammans med Marie Brandén, är det viktigt för den som föder upp salukis att bestämma sig hur man vill att hundarna ska se ut, och bedriva avelsarbetet efter detta. Det beror på att färgen varierar stort mellan olika individer. Å andra sidan skulle nog många andra säga att det är en stor del av charmen, även om heterogenitet knappast är något som premieras på utställningar.

Är salukin Sveriges mest prisade hundras? Vi har inte tillgång till någon statistik över det här, men nog är det många priser som gått till just salukis de senaste åren.